Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια “έφυγε” ο Γιάννος Κρανιδιώτης




Σαν σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου του 1999, βρήκε τραγικό θάνατο ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και συμπατριώτης μας στην καταγωγή Γιάννος Κρανιδιώτης, σε πρωτοφανές αεροπορικό δυστύχημα που συνέβη στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας. Μαζί του σκοτώθηκαν επίσης και ο μονάκριβος γιός του Νικόλας που τον συνόδευε, δύο δημοσιογράφοι και ο προσωπικός του φρουρός. Μόλις λίγες μέρες πριν το θάνατό του, στις 28 Αυγούστου 1999, ο Γιάννος Κρανιδιώτης είχε βρεθεί κοντά μας τιμητικά προσκεκλημένος και παρέστη στον εσπερινό και την λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Πολιούχου της πόλης του Κρανιδίου Τιμίου Ιωάννου Προδρόμου. Είχα την τύχη να βρεθώ λίγες ώρες μαζί του και θυμάμαι τη βαθιά του συγκίνηση που βρέθηκε στον τόπο που γεννήθηκαν οι πρόγονοί του και να γνωρίσει τους μακρινούς πλέον συγγενείς του από το γένος Νικολάου Βουρλέτση, που ήταν και το πραγματικό επώνυμο του προπάππου του, ο οποίος με τα ιστιοφόρα του ταξίδευε στην Κύπρο όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1878 και σιγά-σιγά λόγω της καταγωγής του (Κρανιδιώτης) αυτό έγινε και το επίσημο επίθετό του.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης που γεννήθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου το 1947, σπουδαίος διπλωμάτης και πολιτικός, βοήθησε πολύ τις εξωτερικές υποθέσεις της Κύπρου και της Ελλάδας, γι’ αυτό και η τραγική του απώλεια υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει μεγάλη και για την Κύπρο και για την Ελλάδα.
Οι γραμμές της εξωτερικής πολιτικής, που ο ίδιος χάραξε για την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για την βήμα-βήμα προσέγγιση με την Τουρκία, είχαν θετικά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό. Πέραν αυτών άφησε και πλούσιο συγγραφικό έργο σε θέματα σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής.     

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του Γιάννου Κρανιδιώτη στο Κρανίδι στις 28 Αυγούστου 1999.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου